Εγκαταστάσεις

Η Υπεροχή στην Τεχνολογία...

Αυτό το τόσο ζωντανό προϊόν, το κρασί, διασφαλίζει την ποιότητά του και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νάουσα είναι περήφανος για τη βαρύτητα που έδωσε από την αρχή στον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό του.

Η σπάνια πληρότητά του σ' αυτόν τον τομέα εξασφαλίζει τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας σε κάθε διαδικασία.

Από τον τρύγο, τη διαλογή των σταφυλιών, τη μεταφορά, τη ζύγιση, τη δειγματοληψία, την αποβοστρύχωση, τη σύνθλιψη, την οινοποίηση, την παλαίωση στα βαρέλια και στα μπουκάλια. Η τεχνολογική υπεροχή του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νάουσα, φανερώνει όλο το μεράκι και τη βαθιά αγάπη του στο Ναουσαίικο κρασί.

... εκφράζει μεράκι

Μερικές λεπτομέρειες:

Από τους γραμμικά καλλιεργημένους αμπελώνες, οι αμπελουργοί μεταφέρουν τα σταφύλια στο οινοποιείο σε πλαστικά κιβώτια των 20 κιλών, χωρίς να σπάσουν ή να ταλαιπωρηθούν, γιατί το οινοποιείο βρίσκεται δίπλα στους αμπελώνες τους. Στις υπόγειες κάβες το κρασί παλιώνει μέσα σε μικρά βαρέλια από γαλλική δρυ, σε σταθερή θερμοκρασία και σε απαραίτητη σχετική υγρασία. Οι γευστικές δοκιμές γίνονται με... ευλάβεια από οινολόγους - γευσιγνώστες που διαθέτουν γνώση, ταλέντο και αγάπη για το κρασί. Θα πρέπει να φτάσει στην ύψιστη γευστική του απόδοση το κρασί, πριν δοθεί στο εμπόριο από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νάουσα.

Χώρος οινοποίησης

 Το οινοποιείο διακρίνεται στο χώρο παραλαβής και στο χώρο των δεξαμενών. Στην παραλαβή υπάρχουν τρεις υποδοχείς σταφυλιών, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και ζυγοί με αποτέλεσμα να ζυγίζονται άμεσα τα σταφύλια που παραλαμβάνονται κάθε φορά. Παράλληλα στο χώρο αυτό ένα ειδικό όργανο μετράει την ζαχαροπεριεκτικότητα των σταφυλιών της κάθε παραλαμβανόμενης ποσότητας και γίνεται οπτικός ποιοτικός έλεγχος. Ακολουθούν οι μηχανές αποβοστρύχωσης και έκθλιψης των σταφυλιών, όπου διοχετεύονται τόσο τα ερυθρά όσο και τα λευκά σταφύλια για να γίνει ο αποχωρισμός των κοτσανιών και το σπάσιμο των ραγών.

Όταν πρόκειται για λευκά σταφύλια ή για παραγωγή λευκών οίνων από ερυθρά σταφύλια, η σταφυλόμαζα οδηγείται στο πιεστήριο, όπου με ελαφριές πιέσεις διαχωρίζεται ο χυμός από τους φλοιούς. Έπειτα ο χυμός οδηγείται στις δεξαμενές ζύμωσης.

Στην περίπτωση των ερυθρών οίνων η σταφυλόμαζα οδηγείται στους οινοποιητές, όπου αρχίζει η αλκοολική ζύμωση με τον εμβολιασμό ειδικών ζυμών, και η εκχύλιση των χρωστικών και άλλων ουσιών από τους φλοιούς των σταφυλιών. Η διαδικασία αυτή, διαρκεί περίπου 6 ημέρες και ακολουθεί διαχωρισμός των φλοιών από το χυμό, για να οδηγηθεί ο χυμός στις ανοξείδωτες δεξαμενές αποζύμωσης, όπου θα συνεχιστεί και θα περατωθεί η αλκοολική ζύμωση. Στους ροζέ οίνους η συμπαραμονή των φλοιών με το χυμό, διαρκεί 18-24 ώρες.

 Στην διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, ελέγχεται η θερμοκρασία με την βοήθεια διαβροχής των δεξαμενών και γίνονται μετρήσεις της πυκνότητας για την παρακολούθηση της πορείας της ζύμωσης. Η θερμοκρασία αυξάνεται με τη ζύμωση, αλλά λόγω του συστήματος ελέγχου μπορεί να ρυθμιστεί στην επιθυμητή τιμή. Η αλκοολική ζύμωση στα ερυθρά γίνεται στους 30°C και στα λευκά στους 16-18°C.

Μετά το πέρας των ζυμώσεων ακολουθούν απολασπώσεις και ανάμιξη των οίνων, οι οποίοι οδηγούνται σε δρύινα βαρέλια στον χώρο της παλαίωσης, όταν πρόκειται για οίνους που προορίζονται για παλαίωση. Τα λευκά και άμεσης κατανάλωσης κρασιά, μετά τις απολασπώσεις, σταθεροποιούνται με ψύξη, φιλτράρονται και εμφιαλώνονται.

 

   

Χώρος ωρίμανσης – παλαίωσης (κάβα)

 Ο χώρος αυτός βρίσκεται στο υπόγειο του οινοποιείου, όπου όλοι οι εκλεκτοί ερυθροί οίνοι περνούν μια σημαντική περίοδο της ζωής τους. Στην κάβα, όπου υπάρχει ειδικό σύστημα κλιματισμού, διατηρούνται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Εκεί βρίσκονται εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 και 500 λίτρων, όπου οι οίνοι υφίστανται την ευεργετική επίδραση του βαρελιού.

Μετά την ανάμιξη, ο οίνος που προκύπτει οδηγείται στα βαρέλια με την βοήθεια της ενέργειας που έχουν λόγω υψηλότερης θέσης, αφού ο χώρος παραγωγής βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από το κελάρι. Εκεί παραμένει για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12-28 μηνών (ανάλογα με το προϊόν), προκειμένου να υποστεί οξειδωτική παλαίωση (ωρίμανση). Κατά το χρονικό αυτό διάστημα μεταφέρονται αρωματικά και γευστικά συστατικά στο κρασί από το βαρέλι.

Στους ερυθρούς οίνους του συνεταιρισμού εφαρμόζεται και αναγωγική παλαίωση στις φιάλες. Η αναγωγική παλαίωση απαιτεί καθαρά αναγωγικό περιβάλλον προκειμένου να αναπτυχθεί το μπουκέτο. Οι συγκεκριμένοι οίνοι έχουν και την ανάλογη εξελικτική πορεία των ερυθρών οίνων με αντοχή στον χρόνο.

    

Χώρος εμφιάλωσης

Ο χώρος της εμφιάλωσης αποτελεί το δεύτερο κομμάτι της παραγωγής όπου οι έτοιμοι πλέον οίνοι εμφιαλώνονται.

Το εμφιαλωτήριο αποτελείται από το πλυντήριο φιαλών, το γεμιστικό, το ταπωτικό, το μηχάνημα τοποθέτησης και συρρίκνωσης καψυλίων, την επικετέζα και το κλειστικό χαρτοκιβωτίων. Η γραμμή αυτή της εμφιάλωσης, απαιτεί την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού.

Χώρος εργαστηρίου χημικών αναλύσεων

Ο χώρος αυτός βρίσκεται πάνω από τον εκθεσιακό χώρο. Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα όργανα και εκεί πραγματοποιούνται όλες οι απαιτούμενες χημικές αναλύσεις για την παρακολούθηση της πορείας των κρασιών που παράγονται από τον συνεταιρισμό.

Εκθεσιακός χώρος

 Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου και περιέχει μια σειρά σπάνιων και μουσειακών αντικειμένων (έπιπλα, αγροτικά εργαλεία, πίνακες). Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι γευστικές δοκιμές των οίνων που παράγει ο συνεταιρισμός, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Πρατήριο πώλησης λιανικής

Στην είσοδο των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού λειτουργεί πρατήριο λιανικής. Εκεί μπορείτε να βρείτε όλη την γκάμα των οίνων που παράγονται στο οινοποιείο, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε σε καλές τιμές ακόμα και σπάνιες σοδειές.

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter για να ενημερώνεστε για τα νέα προϊόντα και τις προσφορές